Отчитат истински бейби бум в "Шейново": Проплакват средно по 7 бебета на ден

Доктор Иван Вецев препоръчва на майките да се ваксинират срещу Ковид-19

26.11.2021 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

Бейби бум отчитат в столичната болница "Шейново". Новородените са с 350 повече в сравнение с миналата година. 

Доктор Иван Вецев е акушер-гинеколог в болница "Шейново". След период на локдаун и ограничения е щастлив, че в лечебното заведение проплакват все повече бебета. 

"През тази година се отчете значително повишаване на раждаемостта в нашата болница. Всички сме на мнение, че вероятно това се дължи на социалната изолация и на възможността на хората да си обръщат повече внимание", смята д-р,  Вецев.

Болницата традиционно е на едно от първите места по раждаемост в страната. През последната година са раждали средно по 7 бебета на ден. 

"Имали сме смени, които са протичали с по 13-14 новородени за денонощие. Доста двойки имаха близнаци през изминалата година. По-голямата част на родените близнаци са били от спонтанно забременяване, което е доста интересно като статистика", отбеляза акушер-гинекологът.

Повече момчета, но и повече млади двойки, които са готови да създадат семейство, отчитат от болницата. 

"Впечатление прави, че доста млади момичета на възрастта между 21 и 28 в момента са бременни и раждат", посочи д-р Вецев.

От столичната болница "Шейново" съобщиха, че не са виждали такъв ръст на раждания от 2013 година и очакват тенденцията да се запази и през следващата година. 

Преди да бъде приета в болница всяка родилка се тества за Ковид-19 и при положителен резултат се настанява в специално отделение. 

"Според събраните клинични данни ние вече препоръчваме ваксинация на бременните си пациенти. Препоръчваме им, тъй като клиничните данни показват, че дори и те да се заразят въпреки ваксинацията, те прекарват доста по-леко инфекцията", категоричен бе д-р Вецев. 

Препоръката е ваксината да се постави месец преди планираната бременност или след 12-ата седмица. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК