56 общини у нас с бонус "бебе“ като стимул за повишаване на раждаемостта

В някои сумата е фиксирана, в други се определя всяка година с изготвянето на бюджета

08.03.2021 | 12:42 Редактор: Юлия Христова
56 общини у нас с бонус

56 общини от общо 265 у нас дават бонус "бебе“ като стимул за повишаване на раждаемостта. Това показва проверка в данните на дирекциите "Социално подпомагане“ в страната. В някои общини сумата е фиксирана, в други се определя всяка година с изготвянето на бюджета или зависи от степента на образование на родителите и поредността на детето в семейството. За да се възползвате от помощта, трябва да спазите срока за подаване на заявление, като той е различен за всяка община.

Всяка община има изискване детето да не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца или друг модел за развитие на заместваща семейна грижа и да не са отнети или ограничени родителските права.

Повечето общини изискват и към момента родителите да не са оставяли дете за отглеждане в семейство на роднини или близки, приемно семейство, социални услуги и да не са с отнети родителски права за други техни деца. Както и ако имат по-големи деца, те да са записани и да посещават редовно детска градина/училище, пише "Монитор“.

Друго общо в условията е, че почти всички общини предоставят тази помощ до трето поредно дете, като ограниченията не се отнасят за трето поредно раждане на близнаци, тризнаци и т.н. Тази помощ не е обвързана с доходен критерий.

Интересен факт е, че бонусите най-често се дават от по-малките общини като част борбата им с демографската криза. Така например община Несебър дава еднократна финансова помощ в размер на 2000 лева, като сумата се определя спрямо бюджета всяка година. 400 лв. еднократна помощ дава и община Маракеш в най-бедната област у нас – Видин. Условието е родителите да са живели поне една година в общината преди раждането.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК