Радев: Кризата разкри липсата на стратегическа визия за развитие на туризма

Президентът подчерта, че е необходима активност от страна на бранша за икономическата трансформация

25.11.2021 | 22:14 Редактор: Теодора Патронова
Радев: Кризата разкри липсата на стратегическа визия за развитие на туризма

Необходима е по-голяма активност от страна на туристическия бранш за  икономическата трансформация на страната, особено по Плана за възстановяване и устойчивост. В него се говори за ускорена трансформация на икономиката и дигитализация, което в пълна степен се отнася и за туристическия бранш. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията, на която бяха връчени  годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Комбинацията от здравна, икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес", отбеляза държавният глава. Президентът посочи, че кризата е разкрила липсата на стратегическа визия за развитие на туризма, а по думите му без такава визия няма да можем да прескочим прага от 15% от БВП от туризъм, към който страната ни се стреми.

"Като общество и държава трябва да преосмислим нашето възприемане на туризма. В съвременния динамичен свят той е решаващ фактор за привличане на инвестиции и за тяхното задържане“, каза още Румен Радев. Според президента туризмът е и добро средство да бъде разказана историята на България,  разкрита красотата на нашата култура и природа, както и да бъде показано нивото на националната ни амбиция.

"Ако искаме да бъдем добре позиционирани на картата на конкурентоспособните, иновативни и амбициозни държави, ние трябва да развиваме бранда "България" и тук туризмът е водещ“, подчерта още в словото си държавният глава.

Снимка: Прессекретариата на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК