ВАП проверява маркировката и пътната сигнализация на магистралите

Разпитват още двама от пострадалите в ужасния инцидент на "Струма"

25.11.2021 | 14:50 Редактор: Искра Ангелова
ВАП проверява маркировката и пътната сигнализация на магистралите

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна. 

В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица.

При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон. 

По-рано заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Окръжна прокуратура - Перник Галина Антова и следовател Мариан Маринов, ръководител на екипа, ангажиран с досъдебното производство за тежкия инцидент на АМ "Струма“, дадоха пресконференция във връзка с предприетите до момента действия по разследването. 

"Екипът е от трима прокурори и шестима следователи, за да може да се провери мащабно и всеобхватно разследване в кратки срокове", заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Провеждат се разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на деня ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ "Пирогов".

По досъдебното производство са назначени множество експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса.  

На 26 ноември 2021 г. екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в гр. Скопие, Република Северна Македония, молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК