Доц. Околийски: Няма повод за оптимизъм, имаме много заразени и починали с Ковид-19

Идва пета вълна на коронавируса, смята експертът от Офиса на СЗО у нас

25.11.2021 | 07:38 Редактор: Тодор Петров
Доц. Околийски: Няма повод за оптимизъм, имаме много заразени и починали с Ковид-19

Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация у нас, заяви, че не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. 

"Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм", коментира той.

Според експерта от СЗО през цялото време сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни. Той очаква пета вълна на коронавируса у нас и смята, че трябва да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

"Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас. По данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България", каза още доц. Околийски пред БНР.

Експертът е категоричен, че здравната ни система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

"Ваксинираните много рядко могат да предават вируса. Те преболедуват леко и не умират от коронавируса", посочи още доц. Околийски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 2 години
Несериозно е сексолог да коментира проблеми свързани с инфекциозни болести и епидемиология. Сигнализирай за неуместен коментар