Трайчо Трайков: Трябва да се спрат всички харчове за "Белене"

"Да махнем настрана популярната заблуда, че ядреният ток е най-евтиният", каза той

24.11.2021 | 21:59 Редактор: Искра Ангелова

Дискусията между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" в сфера "Енергетиката" продължи повече от 6 часа. До спор се стигна заради АЕЦ "Белене".

"Моментите биха могли да се нарекат спорни, защото са важни. И партиите, които бяха представлявани от експерти и политици, и те като личности - често са изразявали несъвпадащи гледни точки. Затова бях приятно изненадан, че разговорите вървяха стегнато с взаимно уважение и склонност да се върви напред", каза бившият икономически министър Трайчо Трайков от името на "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Но дали ще има склонност за компромиси, когато става въпрос за "Белене"?

"Не се налага да се прави кой знае какъв компромис, защото на най-големите привърженици им е ясно, че този проект няма да го бъде. За "Белене" ние настоявахме да не се записва като какъвто и да е приоритет. Това щеше да отвори пътя към харчене на други грешни пари. Важно е и да се спрат и съществуващите харчове, ако все още ги има", допълни Трайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите доскоро се е знаело, че все още има хора, които получават заплати по този проект.

"Записахме, че всичко това трябва да се прекрати, с изключение на разходите за охрана и консервация на оборудването. А по отношение на всяка нова ядрена мощност - подходът ще бъде необходимостта от нея да се основе с многофакторен анализ. И когато това се случи, той ще вземе предвид всички налични активи, които имаме. Тези, които са следили темата отблизо, знаят, че през 2012-2013 година се правеха подобни изследвания - за това дали, ако се строи нова мощност в "Козлодуй", би могло да се използва някаква част от оборудването на "Белене", подчерта бившият министър.

Според него първо анализът трябва да покаже, че е необходима нова базова мощност с определен капацитет, а след това да се избере какъв вид да бъде тя. Тогава може да се премине към по-технологичните решения.

"Ядрената енергетика има и плюсове, и минуси. Минусите досега са били доста очевидни, като махнем настрана популярната заблуда, че ядреният ток е най-евтиният. Очевидните недостатъци бяха, че резултатът от всеки нов ядрен проект е много скъпа енергия, а освен това има и рискове. Напоследък ядрената енергетика започна да се разглежда като по-благосклонна опция. Тя произвежда непрекъсваема енергия и нисковъглеродна енергетика", коментира Трайчо Трайков.

И е категоричен, че правителството ще работи за максимално дълъг срок на икономически полезно използване.

"Пари има достатъчно, ако бъдат разумни използвани, за да могат да помогнат за много голяма част от задачите. Преди години един от най-многолюдните сектори с работници беше шивачеството. Сега вече почти няма шивашки цехове в България, защото като икономика и живот надраснахме този етап. Така ще се случи и с други професии", допълни Трайков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК