Веднага ругаем държавата, трябва да се анализира високата смъртността по пътищата

Журналистите Петко Георгиев и Петьо Блъсков коментираха трагедията край Боснек

23.11.2021 | 21:30 Редактор: Теодора Патронова

Черен ден в българската история - 45 души загинаха при автобусна катастрофа на автомагистрала "Струма". Инцидентът край село Боснек е най-тежката катастрофа в историята на страната ни. 

"Трагедиите днес са три - 45 души изгорели трагично в този автобус, 9 души изгорели също в хоспис и 254 отишли си от Ковид-19. Това е наистина черен ден, който заслужава днешният или утрешният ден да бъде обявен за национален траур", коментира журналистът Петко Георгиев в "Денят ON AIR".

"Сигурно ще има експертизи, но Смъртта мина с косата и ги отнесе. Най-ужасната част от трагедията е, че са си отишли 12 деца. Имаше наредба, в която се казваше, че превозът на деца в тъмната част на денонощието се забранява. А тук това не е спазено", обърна внимание журналистът Петьо Блъсков пред Bulgaria ON AIR. 

Относно отразяването на трагедията Георгиев заяви, че има български медии, които копаят дъното. 

"Прекаляването, сензацията, търсенето на кликове на сайта отива в неописуеми крайности далеч извън всякакви етични стандарти на журналистиката", поясни още журналистът. 

"При такива ужасяващи трагедии медиите са поставяни в много трудна ситуация, тъй като от една страна хората искат да научат всичко, но от друга то е толкова трагично, че съобщаването на всичко те вкарва в една много тежка ситуация. Тук се показва високият професионализъм. Тук се иска баланс, спокойствие, разум и мъдрост да не засегнеш паметта на жертвите и същевременно да се опиташ да дадеш максимално обективна информация. Трагедията е в истеризирането на информацията", обясни Блъсков. 

Журналистът попита защо веднага започнахме да си ругаем държавата. Той призова за кроткост и смирение в тази ситуация. Блъсков подчерта, че жертвите на пътя не трябва да се използват в политиката. 

"Трябва да се направи анализ защо е толкова висока смъртността по българските магистрали. За това трябва да има обективни причини и тези причини с една нормална управленска политика да започнат да се решават", обърна внимание Георгиев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК