Катастрофата край Боснек е най-тежката в историята ни, но не е единствената

Близо 50 са подобните инциденти за последните 10 години, защо не се взимат мерки?

23.11.2021 | 19:03 Редактор: Теодора Патронова

Автобусната катастрофа край село Боснек е най-тежката в историята на страната ни. Жертвите на подобни инциденти през последните години обаче са десетки. Близо 50 тежки автобусни катастрофи са станали в страната само за последните 10 години. 

На 25 август 2018 година тежка катастрофа в Искърското дефиле край Своге отне живота на 20 души. Те се връщали от екскурзия до манастира "Седемте престола". Обвинение получи шофьорът на превозното средство Григор Григоров за това, че е шофирал с по-висока от разрешената скорост. Освен това, проверка на пътната настилка показа, че е използван некачествен асфалт, въпреки ремонта за почти 23 млн. евро. Жестоката катастрофа и състоянието на пътя станаха повод и за оставки в няколко министерства и пътната агенция.

Но тежките инциденти не спряха. На 13 април същата година шестима души загинаха, а над 20 бяха ранени, след като пътнически автобус по линията Бургас-София се обърна автомагистрала Тракия. 27 километра преди София в района на Вакарел автобусът бива засечен от лека кола с плевенска регистрация. След удар отстрани, той излита от пътя.

На 17 ноември 2017 г. при челен сблъсък между автобус и камион край село Микре загиват 9 души, а 17 са ранени. Хората в микробуса са от Съюза на слепите в България, които се връщали от Дряново. В Перник беше обявен ден на траур. До инцидента се стига след неправилно изпреварване на шофьора на автобуса.

През декември 2016 г. отново в този район трима души загинаха, а 16 бяха ранени при челен удар между автобус и лек автомобил. В автобуса са пътували 38 служители на общинската администрация на Лясковец. Причината за катастрофата е неправилна маневра и навлизане на колата в насрещното платно.

Данните на Пътна полиция показват, че отсечката край село Микре е една от най-смъртоносните в България.

А в средата на август 2017 четирима души загиват след катастрофа между автобус и лек автомобил на пътя Плевен – Ловеч, в района на село Брестовец. Лекият автомобил губи контрол над превозното средство и се удря челно в автобус с пловдивска регистрация. На място загиват четирима души от Плевен, пътували в лекия автомобил - мъж, дете и две жени.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК