В добро и лошо сме заедно: Ден на траур в България и Северна Македония

Стефан Янев: Трагедиите са общи

23.11.2021 | 11:33 Редактор: Елеонора Танева

България и Северна Македония ще си сътрудничат по разследването на трагедията с автобуса, който се запали на АМ "Струма". Това стана ясно по време на съвместно изявление на примерите на двете държави Зоран Заев и Стефан Янев.

Преди срещата им Заев разговаря със седмината оцелели, които са настанени за лечение в "Пирогов". Очаква се в следващите един-два дни да бъдат изписани и транспортирани в родината си. 

По разследването на трагедията българската прокуратура ще работи заедно с тази на Северна Македония. И в двете държави ще бъде обявен ден на траур.

"Болката е голяма за двата народа. В добро и лошо ние сме заедно. Ние сме първи съседи и братски народи. Трябва да си помагаме и в добро, и в лошо", заяви Заев.

"Трагедиите са общи. Това е, което ни докосва, което ни прави хора и съпричастни, без значение от каква националност са загиналите. Единственото, което можем да направим, е да изразим нашата съпричастност и съболезнования", добави Стефан Янев.

Премиерът Зоран Заев се срещна и с президента Румен Радев.

България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала "Струма". С тази обща позиция излязоха двамата след срещата си. 

Радев е изразил съболезнования на Заев за жертвите при автобусната катастрофа. Министър-председателят на Северна Македония е изказал съболезнования на българския държавен глава за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк, при който загинаха 9 души.

По време на срещата Радев е уверил македонския премиер, че всяка информация, свързана с разследването, ще бъде своевременно предоставяна на институциите в югозападната ни съседка. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимки: МС, Президентство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК