Журналист: Трагедията няма да повлияе на отношенията между България и РСМ

"При нещастие се сещаме за непостроените мостове и за неизградената инфраструктура", каза Николай Кръстев

23.11.2021 | 12:17 Редактор: Теодора Патронова

Огромна трагедия се случи тази сутрин на АМ "Струма".  Тежка катастрофа отне живота на 45 души. 

"Новината в Северна Македония е номер едно в момента. Всички други новини са потиснати, дори и новината, че Зоран Заев днес щеше да си подаде оставката като лидер на Социалдемократическия съюз. Господин Заев е тук в София, обиколи пострадалите тази сутрин", коментира журналистът Николай Кръстев пред Bulgaria ON AIR .

Той добави, че за македонските медии новината се предава не само в информационен план, но и в емоционален план, тъй като са пострадали толкова много деца. 

"Вчера беше празникът на албанската азбука. Тези хора, които са пострадали и загинали, повечето са македонски албанци. Те са били в Истанбул вероятно, защото са обединили и уикенда, и началото на седмицата. Бързали са да се приберат. Засега македонските медии все още не дават информация дали тези, които са пострадали във въпросния автобус, са онези от списъка, защото е могло да има прехвърляне на хора. Успях да говоря с един от роднините на пострадалите и той обясняваше, че имат информация за двама от своите роднини, но за останалите четирима, които са пътували, нямат информация. Това е много емоционален момент", обясни Кръстев.

"Тази бърза комуникация между София и Скопие е знак, че отношенията между народите на двете съседни държави са много важни. В крайна сметка нещастията обединяват хората. За съжаление, когато стане нещастие, се сещаме за мостовете, които не сме построили и инфраструктурата, която не е изградена. Тук е ключовото - трябва да се свързваме помежду си", заяви Кръстев. 

Според него този инцидент няма да повлияе на отношенията между двете страни.

"Още повече, че самият Заев на път за България каза нещо много ключово - "Ние вярваме на българските институции. Очакваме от тях доклади какво точно се е случило". Тези хора се доверяват на институциите. Тонът, който чухме от Янев, показва, че трябва да се намерим именно на полето на човешките отношения. Да се сближим още повече като народи", каза той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК