Проф. Витанов: Има три възможни сценария за развитие на пандемията, няма да има локдаун

Здравните власти вече обявиха, че четвъртата вълна на коронавируса е овладяна

20.11.2021 | 14:18 Редактор: Жаклина Иванова

Под 3 000 са новите случаи на коронавирус за денонощие. Здравните власти вече обявиха, че четвъртата вълна на пандемията е овладяна. Но какви са възможните сценарии?

Според проф. Николай Витанов има три възможни сценария за развитие на пандемията. Той каза, че няма да се стигне до тотален локдаун, както и до 100% ваксинация на населението.

"Оптимистичният сценарий за декември месец е да продължим по този път, по който сме тръгнали. След 2000 падаме под 1000. Броят на смъртните случаи пада под 50 и си караме едни нормални Коледни празници, каквито бяха миналата година", подчерта още математикът.

Проф. Васил Каракостов предупреждава, че четвъртата вълна на Ковид-19 не е приключила и не трябва да се разхлабват мерките. Решението е ваксинацията, убеден е той.

"В момента сме горе на върха, но трябва да слизаме. Слизането е толкова трудно, колкото и изкачването. Далеч сме от това да говорим, че пикът е преминал и ние трябва да разхлабваме коланите", посочи началникът клиниката на неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК