Кризисни центрове в Русенско ще подслоняват хора, закъсали на пътя през зимата

Помещенията се отопляват, има храна и одеяла, както и всичко необходимо за нуждаещите се

20.11.2021 | 14:33 Редактор: Жаклина Иванова

Кризисни центрове в Русенска област ще приемат хора, закъсали на пътя през зимата. Помещенията се отопляват, има храна и одеяла, както и всичко необходимо за нуждаещите се.

Първият кризисен център в Русенска област отваря преди повече от 10 години в с. Бъзън с цел помагане на пътници, закъсали по пътя. Центърът е оборудван с всичко необходимо.

"Има три подготвени легла. Имаме допълнително дюшеци, които се разпъват и стават на легла. Могат да се настанят 7-8 души. Заредено е с основни хранителни продукти, които са консервирани, сухи, топли напитки. Задължително има дезинфектанти, маски за абсолютно всички, които могат да бъдат настанени тук", обясни директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

През последните 3 години използването на кризисните центрове не се е налагало. Сега по време на пандемия обаче нещата са по-различни.  

"Ще трябва да се импровизира. Ние не разполагаме с тестове, нито можем да проверим кой е болен и кой не е, както и кой как се чувства. Ние не сме лекари. Надявам се искрено, да не ни се налага да влизаме в ролята на медицински екипи, защото не сме подготвени за такава ситуация", подчерта кметът на с. Бъзън Василена Цанкова.

Няма вариант кризисните центрове да приемат бежанци.

"Кризисните центрове не са с такъв статут и няма как да се подпомогнат тези лица. За тези лица има други организации, които отговарят за тях в лицето на общината, в лицето на правораздавателните органи. Ако има нужда, да бъдат настанени на някое подобно място, но не и в тези кризисни центрове за бедстващи пътници", уточни Ябанозова

Русенска област е запомнена с тежки зимни условия и над 2 метра сняг. Тежката зима е поставила много пътници в безизходица. Кметът на Бъзън помни и забавни моменти.

"Веднъж цяло семейство беше закъсало, като под цяло семейство имам предвид 10 души. Млада булка със съпруга си. Беше забранено при тях да спят други хора, защото свекърът и свекървата трябваше да пазят. Даже хората от кметството не бяха допуснати при тях. Така че този кризисен център дава не само подслон и топлина, но и положителни емоции", добави Цанкова.

В Русенско вече има 4 открити кризисни центъра. Предстои разкриването и на нови такива.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК