Радев изпрати със силни думи българските изследователи в Антарктида (+СНИМКИ)

Българските полярници заминават за Ледения континент на 19 ноември

17.11.2021 | 14:47 Редактор: Тодор Петров

Дългогодишните усилия на българските изследователи в Антарктида утвърждават авторитетното място на България на световната карта на научните достижения. 

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която връчи националния флаг на 30-ата Национална антарктическа експедиция. 

Българските полярници заминават за Ледения континент на 19 ноември и планират да положат основите на новата българска научна лаборатория там. Екипът от учени в експедицията ще работи по проекти в областта на геологията, биологията и медицината.

"Българските полярници изграждат една малка България на Белия континент с много любов, възрожденски устрем и любознателност към науката и чудесата на природата. Изграждането на новата лаборатория ще бъде важен елемент от нашата научна инфраструктура, която ще ни позволи да водим всеобхватни и авангардни научни изследвания", заяви държавният глава.  

По думите на Радев именно научните изследвания в Антарктида са ключът към устойчивото развитие и борбата с климатичните промени.

Ръководителят на 30-ата Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев изказа благодарност за подкрепата на президента и открои значимия научен принос за България и света, който имат българските експедиции на Ледения континент.

Проф. Пимпирев изрази надежда, че към българската база на о-в Ливингстън "Св. Климент Охридски" през следващата година ще се отправи нов български научено-изследователски кораб.

"Надявам се президентът на Република България през октомври да стъпи на антарктическия бряг с кораба Св. Св. Кирил и Методий", каза проф. Пимпирев. Той подари на държавния глава специално изработено за 30-ата антарктическа експедиция яке, с каквото ще бъдат екипирани българските полярници.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК