Алтернатива на депозитите и инвестиционни възможности с фиксирана доходност

Изпълнителният директор на платформата Iuvo Ивайло Иванов в "Money.bg"

16.11.2021 | 16:16 Редактор: Тодор Петров

Банките вече дават почти нулеви лихви, а високата инфлация изяжда заделените пари на българите. В отговор на нарастващата нужда и търсене на алтернативи за свободните парични средства P2P лендинг платформата Iuvo разработи специален продукт, насочен именно към онези клиенти, които търсят удобство, лекота и бързина на финансовата услуга и минимални усилия при управлението на портфейла си – iuvoUP, който вече е активен на българския пазар. 

"Занимаваме се с алтернативни методи на инвестиране и спестяване вече над 5 години следим изкъсо пазара. Iuvo расте на българския пазар понякога с двуцифрени и трицифрени проценти. Виждаме леко намаляване на депозитите, което е съпроводено с тотални бумове в цените на имотите", каза изпълнителният директор на платформата Iuvo - Ивайло Иванов, в предаването "Money.bg" по Bulgaria ON AIR.

Според него, инвестирайки в недвижими имоти, българинът пропуска доходността от peer 2 peer инвестирането, което като доходност побеждава това в имотите.

"В същото време е много по-ликвидно, може да се излезе бързо от инвестиция, буквално в рамките на минути. Няма минимална стойност, с която може да се започне. Не се изискват големи усилия от клиента, може да го направи изцяло онлайн - да направи или да изтегли своята инвестиция", обясни Иванов и описа начина, по който действа инвестирането:

Клиентът купува части от вече отпуснати кредити от небанкови финансови институции. Облекли сме го в един прекрасен интерфейс, който отнема на клиента не повече от 5 минути да завърши целия процес. Предлагаме му фиксирана доходност от 3 или 4% в зависимост от периода на инвестиция - за 6 или за 12 месеца.

Това е алтернативна на банковия депозит, но със своите специфики - по-висока лихва, много по-лесен начин на използване. От друга страна, няма я протекцията на банковия продукт при алтернативните финанси.

"За по-висока доходност рискът е една идея по-висок. Не казваме, че клиентът трябва да държи всичките си пари в P2P инвестиции или само в имоти. В никакъв случай само в депозити - негативните лихви и инфлацията намалява неговата покупателна способност. Институциите, с които работим, покриват и лихвата", отбеляза още Ивайло Иванов.

Не е задължително клиентите на iuvoUP да са във финансовата сфера. От платформата таргетират мейнстрийм потребители със спестявания - доктори, инженери, програмисти, адвокати... Всички, които имат спестявания и решават да извадят поне част от тях.

"Искаме да дадем максимална гъвкавост на хората. Клиентът има незабавна ликвидност на средствата и може да ги изтегли във всеки един момент срещу минимална такса от половин процент. Рискът да бъдат заключени тези пари е никакъв. Имаме огромна гъвкавост от предлагането на кредити", подчерта Ивайло Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.