Заваляха оставки след парламентарния вот, но Нинова е непоколебима: Това е личен акт

Има ли шанс БСП да се стабилизира, ако Румен Радев победи на балотажа?

15.11.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

След като станаха ясни първите изборни резултати, дойдоха и първите оставки - в "Демократична България" и БСП. Всички лидери на формации в коалицията "Демократична България" се оттеглят от постовете си. В БСП оставка подаде шефът на предизборния щаб. Други поискаха оставката на лидера на партията.

Христо Иванов направи обръщение в социалните мрежи, в което обяви оставката си. Като мотив за нея той посочи драстичния спад в изборния резултат на коалицията "Демократична България".

"Примерът му последва и част от ръководството на партията. Във Facebook Ивайло Мирчев обяви: "Доверието, огромната вложена енергия и надеждата за мен винаги са означавали най-вече отговорност. Именно заради това подавам оставката си".

Рокадите продължиха и при коалиционния партньор – "Демократи за силна България". Председателят на партията Атанас Атанасов също публикува позиция в социалните мрежи, че се оттегля. Въпреки рокадите, коалицията ще работи за стабилно управление с първата политическа сила, заяви съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев. 

Предсрочните избори тази есен дадоха червен сигнал и на БСП. Резултатът на партията на вота в неделя е два пъти по-нисък спрямо изборите през април тази година и пет пъти по-нисък спрямо редовните избори през 2017 година, когато БСП беше втора политическа сила. Затова част от социалистите поискаха оставката на председателя Корнелия Нинова. 

В социалната мрежа Кирил Добрев написа: "Уважаеми другари, симпатизанти, приятели, споделям болката ви. Оставям разговора за оставка на собствената съвест на ръководството на БСП само до понеделник".

Същия призив отправи и Антон Кутев. "Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си я подаде. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена."

Оставката си лидерът на БСП коментира още в изборната нощ. 

"Личен акт е, но е и акт на отговорност в кой момент, защо и как да стане. Смятате ли, че в този момент, когато се прави правителство и бюджет, можем да си позволим да хвърлим партията в този въпрос?", попита Нинова.

"Отговорност на ръководството и на мен могат да ми искат само членовете на БСП, които са ни избирали", отсече тя.

Според бившия член на Висшия съвет на БСП Красимир Премянов, социалистите имат шанс да се стабилизира при победа на Румен Радев на балотажа в неделя. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК