"Галъп": Избирателната активност към 17:00 на двата вида избори е около 30%

2 милиона българи са упражнили правото си на глас

14.11.2021 | 17:53 Редактор: Теодора Патронова

Избирателната активност към 17:00 ч. на двата вида избори е около 30%. Малко по-висока за парламентарните избори. Това условно означава, че 2 милиона българи на този етап са упражнили правото си на глас. Това заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че активността се движи долу-горе както се движеше през юли.

"Лека-полека наваксва и може да тръгне към нивата от април месец. Но поне засега активността е по-скоро ниска", добави Симеонов. 

Според него избирателната активност е по-висока на парламентарните избори, защото има повече интрига. 

"От друга страна напомням, че не сме провеждали досега по този начин изборите, така че ние нямаме възможност да сравняваме. Активността се движи в почти идентични граници. Нямаме почти никакви разлики. Това донякъде се дължи и на факта, че страшно много хора разбраха, че живи или мъртви трябва да натиснат нещо на екрана. Голяма част от хората са гласували в комплект", заяви Симеонов

"Единият кандидат трябва да има над 50%, за да имаме победител на изборите. Общо над 50% от формалния списък трябва да са гласували. Уловката е, че формалният списък е много по-голям от реално пребиваващите в страната гласоподаватели", поясни той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК