Напрежение: Избиратели не успяха да гласуват и за президент, и за парламент

В някои изборни секции преминаха към гласуване с хартиени бюлетини

14.11.2021 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова

България избира президент и в рамките на година - за трети път и парламент. Заради проблеми с 37 машини, в някои изборни секции преминаха към гласуване с хартиени бюлетини. В останалата част от страната изборите 2 в 1 започнаха нормално. 

Някои от избирателите не успяха да дадат своя вот и за президентския, и за парламентарните избори, въпреки желанието си.

"Натиснах и двете, чакам да излезе листчето и ми казва да махна картата, и пише президент. Попитах защо за народни представители не се е отчело. Трябвало да натисна повече", сподели един от гласуващите.

Други заявиха, че не са имали никакви затруднения.

"Нямаше никакви притеснения и всичко протече нормално", коментира друга гласуваща.

Една от желаещите да упражни правото си на глас сподели, че на места има опашки.

След решението на ЦИК всички разписки от машините да се броят ръчно, някои от председателите на СИК са притеснени, че ще отнеме твърде много време.

"Има някои хора, които се притесняват. Въпреки разяснителната кампания, се бъркат и в началото не правят правилния избор, че искат да гласуват и за двата избора, като имахме два или три такива случаи, в които гласуват за президент, след това гласуват за Народно събрание, но вече няма как", коментира председател на СИК Славка Тодорова.

В 154-о училище в "Младост" сутринта имаше напрежение в една от секциите заради големия брой регистрирани избиратели там.

"Току-що решиха, че трябва да бъдем на две опашки от "А" до "М" и от "М" до "Я". Виждате за каква бъркотия става въпрос, помолихме да го напишат отгоре, защото аз, когато дойдох, бях в далечен коридор и нямаше как да знам къде да се наредя", допълни Ани.

В секцията има 800 регистрирани души по списък, а хората казват, че на всички избори чакат с часове.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК