Литературовед: Характерна за българския политически живот е партизанщината

Проф. Стефанов обърна внимание, че нивото на публичния живот е много ниско

14.11.2021 | 11:15 Редактор: Теодора Патронова

При какви обстоятелства политиката ражда класики? Имат ли държавническо мислене политиците?

"Идеята за политика е идея за човек, който е с по-голяма осъзнатост за своята отговорност и с потенциал да реализира тази отговорност. В България общоприето е мнението, че политическата класа много често се проваля. Причините вероятно са много - липса на визионерство, подготовка, отговорност. Но ако няма гражданско общество, механизми, по които да се осъществява контрол - няма да стане само с политици", заяви литературоведът проф. Валери Стефанов в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие". 

Според него в България нивото на публичния живот и на участниците е много ниско. 

"Светът се намира в изключително кризисна точка. Ако няма човешки, професионален, политически ресурс, който наистина да позиционира България по начин, по който тя да оцелее в тези кризисни обстоятелства, не ни очаква нищо добро", обърна внимание проф. Стефанов

"Гражданското общество е система от структури, които могат да налагат определени теми и да обосновават тяхната значимост. Съответно да предлагат решения. За съжаление, това, което е характерно за българския политически живот, е партизанщината, която започва след Освобождението и е описана от българската литература. Тя е доминираща и обрича тази страна на немощ, и закотвянето ни на последните места в редица класации е показателно за това, че не става дума за политическа реторика, а става дума за обективни реалности", поясни той.

Проф. Стефанов добави, че българинът има много силно чувство за отмъстителност, а ако имаше чувство за памет, той щеше да прави лесно разлика между това, което му се е случило някога и това, което би желал да му се случи. 

"Ние постоянно сме в една лоша повторимост - на отмъщението, на създаване на образа на врага, който непременно ни пречи. Ние не търсим колективните щети в себе си, а ги търсим в някой обективиран друг. Врагът ни пречи", обясни още литературоведът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК