Тестването на учениците започва: Връщат част от децата от 1 до 4 клас

В 13 области на страната са осигурени щадящи антигенни тестове

10.11.2021 | 07:00 Редактор: Жаклина Иванова
Тестването на учениците започва: Връщат част от децата от 1 до 4 клас

Част от учениците от 1 до 4 клас се връщат обратно в клас от днес. В 13 области на страната, сред които и София, са осигурени щадящи антигенни тестове, за да бъдат безопасни условията за обучение.

Присъствено обучение започват в паралелките, в които има минимум 50% съгласие на родителите децата им да бъдат тествани в учебните заведения, в които има достатъчно учители, непедагогически персонал, родители и доброволци, желаещи да тестват децата.

Самото тестване днес ще бъде направено в началото на учебния ден. Учениците трябва да са с маски през цялото време с изключение на момента, в който дават слюнка за пробата. Децата не трябва да са яли и пили 30 минути преди тестването. Резултатите ще са ясни в рамките на 15-20 минути.

По данни на Министерството на образованието 57% от родителите в цялата страна са дали съгласие за тестване на децата им. Най-много са в София - 68%, а най-малко са в Монтана - 36%.

В 15 области на страната обаче, малките ученици ще продължат да се обучават онлайн, защото засега там т.нар. щадящи тестове не са доставени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК