Къщите за гости заети за Нова година, слаб интерес за Коледа

Бавят се доставките на пелети и дърва за огрев

09.11.2021 | 23:01 Редактор: Елеонора Танева
Къщите за гости заети за Нова година, слаб интерес за Коледа

Традиционно къщите за гости вече са резервирани за Нова година. Запазването става още от август-септември. Тази година, поради вълната на новозаразени и "зелените сертификати", резервациите за коледните празници са по-малко. В повечето случаи резервациите покрай Коледа правят българи, които живеят в чужбина. Заради обстановката тази година те почти липсват, а фирмите, които осигуряват резервациите съобщават, че запитванията са малко.

През лятото в къщите за гости е имало над 70% заетост от чужденци. 

"Есенният период се отразява по-лошо на сектора заради отменени резервации, защото клиентите се разболяват или са контактни на болен, или искат по-ниски цени на услугите им. Затова и работят с по-ниска заетост", коментира председателят на Асоциацията на къщите за гости Вероника Кънева пред bloombergtv.bg.

Проблем пред собствениците на къщи за гости през зимата се оказва отоплението.  Доставката на пелети и дърва за огрев се бавят по 2-3 месеца, освен това и цените им са увеличени. В същото време клиентите очакват настаняванията да поевтинеят.

Друга тенденция, която се забелязва е за резервации в последния момент - клиентите не планират в дългосрочен план почивката си, а от днес за утре. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК