Объркване в училищната система заради недоставените тестове

Родители и учители излизат на протест пред Министерския съвет

09.11.2021 | 13:46 Редактор: Теодора Патронова

В 119-то средно училище в София се провежда обучение на родителите и учителите за това как ще протече тестването на учениците. 

"Тестовете са налични. В днешния ден провеждаме инструктаж с колегите учители, за да могат да са по-спокойни как ще се осъществи този процес. Поканили сме около 40 родители, които ще участват доброволно", обясни директорът на училището Деян Стаматов 

Той поясни, че за учителите, които трябва да се тестват, са закупени допълнителни тестове. 

"25 паралелки ще учат утре. С всяка измината минута декларациите стават все повече и повече. Вече минават 500", добави още директорът. 

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за Ковид-19.

Зам-министърът на образованието Мария Гайдарова съобщи, че по последна информация снощи са били на границата.

"Ако дойдат днес имаме готовност те да бъдат предвижени до областните центрове", добави тя.

В училищата в Бургас е създадена организация за тестване на най-малките, но това ще стане най-рано другата седмица. Там, където учителите не искат да участват в тестването, ще се разчита и на родители - доброволци.

"54 училища вече бяха подали данните си, процентът на родителите беше доста висок. Ако днес получим тестовете, ще имаме възможност още в четвъртък да ги тестват. Ако не получим днес тестовете, ще се отложи за другата седмица, защото в петъчен ден да изхабим една доза тестове само за един учебен ден, просто не си заслужава", обясни директорът на РИО - Бургас Лиляна Иванова.

От министерствата на здравеопазването и образованието са категорични тестването ще се извършва в класните стаи с изключение на децата със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи.

"Тестовете изискват те да бъдат в контролирана среда при равни условия. Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас утре", добави Гайдарова.

Близо 500 училищни директори поискаха тестването на учениците да се прави от родителите в домашни условия. Въпреки че това няма да стане, те са готови да изпълнят заповедта.

"Ние ще направим всичко по силите ни, ние ще изпълним така разписаната заповед, но за нас е важно да отразим нашето мнение, че не одобряваме това държавно решение", подчерта директорът на 107 ОУ ''Хан Крум''Данко Калапиш.  

Днес родители и учители излизат на протест пред Министерския съвет срещу тестването на децата като условие за присъственото им обучение. Протести ще има и на други места в страната.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК