Над 19 хил. дка площи ще бъдат залесени тази година

Министър Бозуков е възложил на горските стопанства да съдействат за снабдяването с дърва за огрев

08.11.2021 | 21:10 Редактор: Теодора Патронова
Над 19 хил. дка площи ще бъдат залесени тази година

Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски предприятия на територията на цялата страна тази година, като за целта са предвидени близо 6 млн. фиданки. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при проверка на дейностите в Държавното горско стопанство "Рилски манастир".

"В момента се работи по есенно залесяване, което традиционно се извършва през месеците ноември и декември, като на този етап очакванията са планираните залесявания да се изпълнят“, посочи още министърът. По думите му, България има около 4,2 млн. хектара гори, които заемат близо 35% от територията ѝ.

"Гората не само се сече и хищнически се използва, но и се полагат грижи и за нейното поддържане", допълни министър Бозуков.

Пред журналисти министърът коментира снабдяването на населението с дърва за огрев.

"Възложил съм на държавните горски стопанства да упражняват контрол и да съдействат за снабдяването на населението с дърва за огрев", подчерта той. 

Министърът уточни, че според Закона за горите това е задължение на общините, а там където те нямат възможност да осигуряват необходимите количества могат да се обръщат към държавата, за набавянето им. Бозуков поясни, че обикновено още в началото на годината се изготвят списъци за нуждаещите се. 

"Ние чакаме последния момент. Вместо да започнат да се запасяват през лятото, което ще е добре и за дърветата, които ще са по-изсъхнали и ще има по-малко вредни емисии, ние чакаме последния момент- октомври, ноември. А когато съвпадне и с някакви избори, горите се използват като механизъм за въздействие на местното население. Те освен поминък са и източник на отопление за зимата. Още повече тази година с увеличаването на цените на тока, много хора се насочиха към отопление на дърва", коментира министърът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК