Ковид прогноза: Поне 170 починали средно на ден към края на ноември

Трябва да се направи някакъв вид локдаун, смята проф. Огнян Кунчев

08.11.2021 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

Според прогнозите на американския институт IHME най-голям брой починали от Ковид-19 в България ще има на 17 ноември. Подобни са и изчисленията на българските математици. 

"Предвиждаме към края на ноември да имаме поне 170 души средно на ден починали. Средното го взимаме на 7 дена", посочи математикът към БАН проф. Огнян Кунчев.

Месец след въведените по-строги мерки през октомври миналата година беше достигнат пикът на смъртността. Същото се очаква и сега. 

"Сега мерките бяха предприети на 21 октомври, при това по-лежерни в сравнение с това, което беше миналата година. Бройте 1 месец след това, около 21-25 ноември може да очакваме евентуален пик, ако успеем междувременно да овладеем нарастването на случаите", прогнозира проф. Кунчев.

И въпреки че на седмична база в страната се забелязва лек спад в заболеваемостта с 8 процента, то това не трябва да успокоява хората, казва математикът. 

"За да може наистина да имаме истински спад, трябва да взимаме някакви мерки. А какви мерки? Ваксинацията трябва поне 20 дни да се изчаква. Значи трябва да се направи някакъв вид локдаун", смята проф. Кунчев.

А въвеждането на "зелен сертификат" у нас вече дава резултат, казва д-р Аспарух Илиев. Той препоръчва и поставянето на бустерна доза без значение от възрастта

"В даден момент се наблюдава постепенно намаляване на защитата. Именно в този момент се препоръчва да се постави бустер. И в Израел проучване показа, че тя значително подобрява защитата", посочи д-р Илиев.
 
Според него антителата не са точен индикатор за това дали имаме изградена защита от вируса. Затова най-добрият начин за справяне с пандемията остава ваксинацията. 

"Ваксинирайки, намаляваме броя болни и рискът от мутации намалява", изтъкна д-р Илиев.

Според прогнозите на IHME всички налични Ковид легла ще са необходими на 12 ноември. Към този момент България почти е реализирала прогнозите на института – 8500 заети легла от общо 9000.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Владимир
преди 2 години
Проф. Кунчев явно не помни добре. През 2020 нямаше никакви мерки през октомври, такива се въведоха чак на 30 ноември. Дотогава работеха и ресторантите, и театрите / концертите/, и училището беше присъствено. Изказването му за "въведените по-строги мерки през октомври миналата година" просто не отговаря на истината, а оттам и последвалите му разсъждения. Сигнализирай за неуместен коментар