Как липсваща отсечка от "Хемус" е била почти готова преди 10 месеца?

Стефан Янев поиска още факти около разследването за източени пари

06.11.2021 | 18:46 Редактор: Тодор Петров

Oще факти около разследването за източени пари за изграждането на магистрала "Хемус", това очаква служебният премиер Стефан Янев. Започна и проверка на отсечката на магистралата между Шумен и Търговище, която още се строи. 

Стефан Янев заяви, че обществото трябва да научи истината за строителството на магистралите в страната. Коментарът му идва ден след като вътрешното министерство разкри, че 60 милиона лева от авансите за магистрала "Хемус" са източени през фирми без дейност. 

"Има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, от които суми не е ясно какво произтича и какъв тип аванси и за какво се използват в момента", коментира Янев.

Междувременно представители от областите Шумен и Търговище, заедно с полицията провериха участъка от строящата се магистрала "Хемус", за който се твърди, че се е срутил.

Кадри от лятото, с които Bulgaria ON AIR разполага, също показват, че отсечката, която сега липсва, преди 10 месеца е била почти готова. 

Строителите на магистралата са категорични, че срутване не е имало, а участъкът е разкопан умишлено. 

"Открихме, че има високи подпочвени води, които не са установени на база проектирането и проучването. За да не се компрометира в бъдеще магистралата, просто преценихме, че е по-добре в момента да откопаем насипа, да направим две дренажни ребра и да се приключи с казуса по темата", коментира ръководителят на проекта инж. Асен Тодоров.

Дейностите по обработване на насипа ще са за сметка на изпълнителя и ще продължат около 20 дни, а резултатите от назначената проверка тепърва се очакват.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
16 rate up comment rate down comment 38
Фастер
преди 2 години
Тия от гадевото правителство ,променаджиите на сестра галева и славчо чалгара ако не бяха ,до 2025 щьфме да си имаме магистрала ,независимо как е построена,но щеше да я има!Плюйте и дерзайте червени другари,че малко ви остана да сте на власт!После не мога да ви мисла и не знам кой ще ви е виновен за 6те месеца безхаберието и хаоса който сътворихте с управлението си!Дойдат ли червени на власт ,народа страда ,това е и от преди 90та година! Сигнализирай за неуместен коментар
4
31 rate up comment rate down comment 17
анонимен
преди 2 години
Тази отсечка на магистралата трябваше да бъде открита тази година. Беше асфалтирана и оставаха довършителни работи по оградата и мантинелите. На сателитни снимки се вижда срутването преди две седмици. Пазено е в тайна от нас. Сигнализирай за неуместен коментар
3
45 rate up comment rate down comment 32
Гост
преди 2 години
Това са временни насипи, правят се за да може да се строи дадена отсечка после се махат и се продължава със стоежа. Защо коментират незнаещи хора и платени журналисти? Защото се прикрива нещо друго което се случва но хората гледат фалшиви новини!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
36 rate up comment rate down comment 97
АЗ КАЗАХ
преди 2 години
НЯМА ПРОБЛЕМ С МАГИСТРАЛАТА НО ТОВА ИЗМИСЛЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ И ВРЕМЕ Е ЯНЕВ ДА СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА. Сигнализирай за неуместен коментар
1
64 rate up comment rate down comment 17
анонимен
преди 2 години
Туука е много мътна и кървава историята. Сигнализирай за неуместен коментар