БЛС се бори са по-активно участие в разпределянето на средствата

Въпреки допълнителната работа, личните лекари не получават заплащане

03.11.2021 | 19:18 Редактор: Теодора Патронова

Продължава напрежението между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. От съсловната организация искат да участват по-активно в разпределението на допълнителни средства между болниците, които лекуват пациенти с Ковид-19.

На фона на нарастващия брой новозаразени и хоспитализираните, лекарите в страната са на ръба на силите си. А въпреки че поемат и работата на колегите си в Ковид зоните, личните лекари не получават допълнително заплащане.

"Каква е логиката Ковид кабинетите да съществуват, след като пациентите, които ги посещават, заплащат да бъдат прегледани, независимо дали са здравно - или неосигурени, не могат да им се издават безплатни лекарства, работят колеги, които не могат да ги изпишат и пациентите не могат да получават лекарства по простата причина, че списъкът не е 100% реимбурсиран", обясни зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов.

От 1 декември фармацевтите ще получават по 10 лв. за обработена рецепта за Ковид-19, а от 1 януари следващата година НЗОК да заплаща по 4 лв. за обработена рецепта.

"10 лв. на такава рецепта по аналогия с поставянето на ваксините все пак се изискват умения,знания, консултация и всичко това трябва да бъде обяснено. Както разбрахте и от д-р Брънзалов, тези лекарства не са препоръчителни за всеки един случаи при лечение на Ковид-19 и ще бъде направена промяна в наредба 10. Както и ще бъде предвидено в бюджета за следващата година да бъде увеличена таксата за така наречените безплатни лекарствени продукти", заяви председателят на БФС Анеса Сербезова.

А след провалената среща за разпределението на средствата за извънболнична помощ със Здравната каса, от Българския лекарски съюз настояват за повече пари за болниците, които лекуват пациенти с Ковид-19.

Според лекарския съюз следващата година ще е необходимо цените на медицинските дейности, включително и на болничната и извън болничната помощ, да бъдат повишени поне с 20 на сто.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК