Български гражданин ли е новият кмет на Скопие? Проверка на Bulgaria ON AIR

Адресната регистрация е от Петрич

03.11.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Политическа буря в Северна Македония. Очаква се до дни Зоран Заев да подаде оставка като премиер на страната и лидер на управляващата партия, след поражението на местните избори. Трусовете бяха предизвикани от едно име - Данела Арсовска. Има ли новият кмет на Скопие българско гражданство?

С почти 60% от гласовете Даниела Арсовска е новият кмет на Скопие. Като независим кандидат, подкрепен от ВМРО - ДПМНЕ, тя печели изборите срещу прекия си конкурент Петре Шилигеров от партията на доскорошния премиер Зоран Заев. По време на кампанията излиза компромпромат - българска лична карта с имената и данните на Арсовска.

"Нищо не може да скрие фактът, че освен, че е консул на Унгария, освен че е поставено лице на Груевски, има българско гражданство и българска лична карта", каза депутатът от СДСМ Славяна Петровска.

"2 дни преди изборите излизат с неща, които аз не мога да докажа", коментира Арсовска.

Адресната регистрация е от Петрич. Екипът на Bulgaria ON AIR отиде до блока, посечен в личната карта, за да провери. На етажа обаче не открива никого.

Живеещите там твърдят, че не познават кмета на Скопие. 

"Не съм разбрала за такова нещо. Няма регистрирани македонци тук", сподели друга живуща.

Според личните документи, разпространени от социалдемократическия съюз, в този блок, освен Даниела Арсовска, адресна регистрация има и нейният съпруг - Ангел. 

Адвокат Иво Стефанов посреща екипа ни в кантората си. Прави проверка в системата на МВР. Документът е валиден.

"Преди общинските администрации не следяха много внимателно дали човекът, който се е регистрирал на конкретния адрес, каква връзка има с него", коментира той. Освен Арсовска, Зоран Заев също има общо с Петрич. 

А МВнР коментира, че се е въздържало от реакция, като целта е да не бъде въвлечено в предизборната полемика в Северна Македония. От ведомството напомнят обаче, че не приемат антибългарското говорене и "омраза на гражданите на Северна Македония, свързани с България и българския народ." Министерството посочва още и че така се отричат основните европейски ценности.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК