Рекорден брой български общини се включат в "Часът на Земята"

В 20.30 ч. довечера ще загасим осветлението за час

29.03.2014 | 11:43 Редактор: Елена Кирилова
Рекорден брой български общини се включат в

Рекорден брой български общини и областни администрации ще се включат тази година в инициативата "Часът на Земята". За целта те ще загасят осветлението довечера точно в 20.30 ч.

Събитието обхваща 25 времеви зони и в него участват повече от 2700 града в 157 страни. Всички тези призовават световните лидери за борба с глобалното затопляне.

В повече от 10 български града ще бъдат проведени образователни инициативи в училища, прожекции на филми, огнени шествия, арт демонстрации и ще има музика на живо по случай "Часът на Земята".

Оставането за час на тъмно в последната събота на месец март е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

През 2013 г. в 37 града в страната изключиха осветлението на множество общински сгради и площади. Тогава на тъмно останаха и Народното събрание, Министерски съвет, храм-паметникът “Св. Александър Невски” и катедралният грам “Света Неделя”.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, виенското колело в Лондон, четири от петте най-високи сгради в света, сред които Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

В инициативата се включва за пръв път и новооткритата извисяваща се на 800 метра кула Бурж Халифа в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Христос в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и други.

Повече по темата вижте във видеото!