Външно осъди нападението в ЛГБТИ офис: НЕ на насилието и нетолерантността!

МВнР организира среща с представители на неправителствени организации в отговор на писмо

02.11.2021 | 15:55 Редактор: Здравко Черкезов
Външно осъди нападението в ЛГБТИ офис: НЕ на насилието и нетолерантността!

Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център Rainbow Hub в столицата, което оценява като недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на Република България.

Това заяви генералният директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври 2021 г.  срещу общностния център Rainbow Hub.

Bulgaria ON AIR припомня, че за извършеното деяние бе свален имунитетът на кандидата за президент Боян Расате. Той обаче отказа да признае участие в нападението, "за да не улеснява органите на реда".

По време на срещата Министерството на външните работи изрази съжаление за преживяното насилие. Подчертано бе, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.

Срещата бе организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Представителите на неправителствените организации бяха уверени по време на срещата, че МВнР ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС  и ООН.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК