Разказ от първо лице: Кой нахлу в офис на ЛГБТИ организация?

Всички са били много уплашени и не са осъзнали какво се случва

31.10.2021 | 19:24 Редактор: Жаклина Иванова

След вчерашното нападение в офис на ЛГБТИ организация в столицата - кои са нападателите и били ли са провокирани? Разказ от първо лице за случилото се - говори пострадалото момиче.

Малко преди 18:00 часа снощи мъже нахлуват в офис на ЛГБТИ организация в центъра на столицата. Глория Филипова се намира в помещението. Разказва, че всички са били много уплашени и не са осъзнали какво се случва.

"Докато стигна до вратата, вече влизаха. Един, който беше най-отпред го разпознах, защото ни е познат противник дълги години. Когато се опитах да го спра, той ме удари и след това се разпръснаха в стаите. Когато си тръгваха, крещяха, че развращаваме децата и такива подобни реплики", сподели тя.

Глория разказа, че заплахи са получавали много пъти, като почти всичките са били на публични събития на открито около "София прайд", но за първи път някой нахлува по подобен начин в офиса им.

"Офисът ни тази година няколко пъти го вандализираха  - с хомофобски трансфобски стикери ни облепяха вратата, счупиха ни знамето. От една страна, това е част от предизборната кампания на Боян Расате, тъй като той е кандидат за президент, а и нашата общност по време на избори става таргет на националистически партии", обясни Глория.

Нападението става броени дни след входирането на петицията от над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза в българското законодателство.

Според Глория е възможно това допълнително да е провокирало атаката срещу общността им. Боян Расате отказва коментар по случая.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК