Благотворителен базар събира пари за люлки за деца с увреждания

До момента в различни паркове в страната вече има 15 такива съоръжения

30.10.2021 | 20:44 Редактор: Здравко Черкезов

Инициатива в помощ на децата с увреждания. Благотворителен базар събира средства за закупуване на люлки, които да се ползват от трудноподвижни деца. До момента в различни паркове в страната вече има 15 такива съоръжения.

Фотографът Анна Йончева се сблъсква с дискриминацията към "различните" деца на детската площадка, когато започва да ги снима. Тогава решава и да създаде проекта "Различните деца на България". 

Началото е дадено през март 2019 г. с инициативата за създаване на комбинирана люлка-везна в България. 

"Когато стартирах инициативата "Да играем заедно", я стартирах с идея да направя една люлка. Така мислех тогава и смятах, че ще приключа, но самите хора, обществото, те искат, което те радва в такъв момент", разказа Йончева. 

"Когато аз започнах, си мислех, че събирането на парите ще е най-трудното нещо, а две години по-късно мога да кажа, че това е най-лесното нещо. А най-трудното е преговорите с общините, къде да го монтираш, защото те не ни съдействат независимо, че ги подаряваме", допълни тя.

В цялата страна към момента има 15 люлки-везни, като през следващите месеци предстои да бъдат монтирани още две в Сандански и Раковски, за да могат всички деца да играят заедно на детските площадки. 

Средствата за люлките идват от дарения, събрани по време на благотворителни базари с ръчно изработени продукти. Тази година това е петият подобен базар. А каузата е всички деца да играят заедно на детската площадка. 

"Преди всеки базар пускаме запитване и покана към творци да се включат, а отзива е много голям от цялата страна и чужбина,като получаваме пратки с ръчно изработени неща. Една много голяма част от тези продукти са изработени от майки на деца със специални потребности, което изключително много ни радва, защото виждаме колко са съпричастни хората към каузата", сподели Ваня Тодорова.

Базарът продължава и утре между 10 и 18 ч. в парка пред НДК.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Браво
преди 2 години