София няма да остане без парно! БЕХ ще покрие дълговете на "Топлофикация"

Не е необходимо съгласието на дружеството въпреки нежеланието на Столичната община

25.10.2021 | 19:15 Редактор: Здравко Черкезов

"Българският енергиен холдинг" ще преведе на дъщерното си дружество "Булгаргаз" дължимите 130 млн. лв. от "Топлофикация София", за да се гарантират доставките за цялата страна през ноември и отоплението на софиянци. Това обявиха директорът и принципалът на холдинга часове пред изтичането на крайния срок за изплащане на дълга. 

По думите на Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", възможен вариант за дългосрочното решаване на проблема е именно евентуалното придобиване на собственост в "Топлофикация София".

По казуса с дълговете на "Топлофикация" ще бъде създадена и специална работна група, след като по-рано днес се заформи задочен спор между Столичния общински съвет и "Булгаргаз". 

"Булгаргаз" е най-големият лихвар на столичната "Топлофикация". Плащат се десетки милиони лихви годишно именно на "Булгаргаз". Тепърва ще се увеличават дълговете заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест в този дълг до момента няма нищо извънредно до момента", коментира председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.

"Ако ние ще продължаваме да цитираме задължения, защото някой не е инвестирал в собственото си дружество, не знам дали има някакъв смисъл повече", заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

БЕХ ще плати дълга на "Топлофикация" до часове. Не е необходимо съгласието на "Топлофикация" за това въпреки нежеланието на Столичната община.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК