Има риск доставките на природен газ към България да бъдат спрени?

Няма опасност жителите на столицата да останат на студено през зимния сезон

25.10.2021 | 14:03 Редактор: Жаклина Иванова

Днес изтича срокът, който беше поставен от "Булгаргаз" към "Топлофикация София" да изплати задълженията си. Столичното дружество дължи близо 130 млн. лева на газовото дружество, което предупреди, че ще спре подаването на газ.

Няма опасност жителите на столицата да останат на студено през зимния сезон, увери председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.

"Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз" и има най-високо потребление на синьото гориво, но без дължимите суми "Булгаргаз" няма как да се изплати на своите доставчици. Така има риск доставките на природен газ към България да бъдат спрени.

"Важно е да отбележим, че "Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация". Десетки милиони годишно се плащат лихва. На следващо място - тепърва ще растат задълженията към "Булгаргаз" заради рязкото покачване на задълженията на цената на природния газ. В този дълг на "Топлофикация" няма нищо извънредно за старите периоди, ако го сравните с преди 2,4,6 години. Задълженията са били дори повече", посочи Георги Георгиев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бармалей
преди 2 години
Наистина не разбирам, що сте си наумили че всички ние требе да плащаме на софиянци да им е евтино и кеф да има Сигнализирай за неуместен коментар