България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Топлофикация" е в дългова спирала, задълженията гонят 1 млрд. лв.

Прошко Прошков посочи защо се стига до огромна ликвидна криза

08.10.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Столичният общински съвет (СОС) прие предложението за отпускане на компенсации от държавата за "Топлофикация София".

Председателят на енергийната комисия в СОС Прошко Прошков заяви в студиото на "България сутрин", че задълженията на дружеството са малко над 700 млн. лв. към БЕХ и около 100 млн. лв. към "Булгаргаз". Има опасност те да надхвърлят 1 млрд. лв.

"С консенсус взехме решение да излъчим преговорен екип, който да разговаря с всички държавни институции, отговорни за енергетиката, за да намерим механизъм за компенсиране на "Топлофикация София". Това е най-голямото дружество ползвател на природен газ в България и осигурява топлина на близо 1 млн. души", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Това е дългова спирала. Цената на газ, която влиза в ценовата компонента на цената на парното, е 47 лв. - съгласно решението на КЕВР от юли тази година. В момента цената е 94 лв. - точно двойно повече. Отново е определена от КЕВР. Това води до огромна ликвидна криза", обясни Прошков.

По думите му разминаването в паричните потоци и високата лихва, която се заплаща, са причина в последните години "Топлофикация София" да е заплатила 260 млн. лв. само за лихви.

Прошков отбеляза, че в момента цената предпазва потребителя от гледна точка на решението на КЕВР от юли, но целият буфер отивал в дружеството и загубата щяла да продължи да нараства. Тази година тя щяла да бъде над 200 млн. лв. 

"Доста политици правят кариера единствено с атаки на гърба на "Топлофикация София". Този популизъм съсипва имиджа на дружеството - един от важните му активи. "Топлофикация" трябва да се обнови технологично", подчерта председателят на енергийната комисия в СОС.

Очаквайте видеото с целия разговор.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК