Андрей Ковачев: Българското гражданство да се раздава не секретно, а на явна церемония

Ако Скопие не изпълни критериите, Тирана първа да започне европреговорите

24.10.2021 | 17:00 Редактор: Искра Ангелова

Тирана да не бъде спирана да започне европреговори, ако Република Северна Македония все още не е готова с изпълнение на критериите за старт на преговорите за членство в ЕС.  Това предложи по време на обмяна на мнения с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи на заседание на Комисията по външни работи на ЕП, българският eвродепутат Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в ЕНП. На заседанието комисарят представи приетите от ЕК доклади за страните от Западните Балкани.

"Смятам, че ние трябва да покажем положителен сигнал към гражданите на Западните Балкани - че нещо се раздвижва по отношение на разширяването. Там, където има в момента реална възможност за такова раздвижване, а то е при Албания, това да се реализира. Когато 27 страни членки в Съвета казват да, всичко е наред – готови сме да започваме, то тогава Албания би трябвало да започне (б.р. - преговори). В никакъв случай това не трябва да означава, че трябва да изоставим Република Северна Македония, те трябва да положат максимално усилия да могат да преодолеят това, което ги разделя от започването на преговори, а това е да изпълнят договора с България, да имаме ясни гаранции по всички теми, които са свързани с човешки права, недискриминация, говор на омразата, фалшификацията на историята, новите учебни програми, които трябва да се заложат въз основа на работата на тази академична историческа комисия, която, за съжаление, не работи... И когато това се преодолее с ясни гаранции, които са включени в преговорната рамка с една пътна карта, одобрена от двете страни, то тогава веднага ще започне и РС Македония своите преговори за членство," обясни евродепутатът в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. 

"Но и ние в България трябва да си свършим работата. Едно от първите неща според мен, което трябва да направи бъдещото Народно събрание и аз съм призовавал многократно за това – е промяна за Закона за българското гражданство - така, както е в много европейски страни и по света. Когато получаваш гражданството на една страна - това не секретен акт. Това е церемония, на която трябва пред знамето и герба да се даде документа за българското гражданство на съответното лице, което е кандидатствало доброволно, доказало е своя български произход, заявило е в специална декларация, че се чувства българин. Абсолютно непонятно е за мен защо не го правим така. Единият от аргументите, които съм чувал защо това не се прави е - за да не пострадат тези хора и да бъдат обект на дискриминация, но това е нелогично. Българското гражданство е повод за гордост, а не за страх. Многократно и писмено съм давал това предложение на колегите във вътрешната комисия на българското Народно събрание. Надявам се това да се промени," казва евродепутатът в разговор с водещата Милена Милотинова. 

Целия разговор с него - вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК