Емил Радев: 7900 млрд. долара в световен мащаб са в офшорни сметки

8% от световното финансово богатство е в данъчни убежища

24.10.2021 | 15:30

Според изследванията (б.р. - на данъчната обсерватория на ЕС) на глобално ниво парите в ошфорните зони са около 7900 милиарда долара, което прави около 8% брутния вътрешен продукт на света. Европейските активи там са около 2300 милиарда, което е около 11% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Емил Радев - един от участниците в изработването на гласуваната тази седмица в ЕП резолюция относно Pandora Papers.

В четвъртък ЕП с огромно мнозинство гласува резолюция, в която призовава за подробно разследване на всички нарушения, разкрити от международния журналистически консорциум в досиетата Pandora Papers, а ЕК да предприеме правни действия срещу страните-членки, които не прилагат правилата на ЕС, както и да регулира т.нар. "златни паспорти" и схеми за пребиваване.

"ЕС има доста механизми, има така наречения "черен списък" на ошфорните зони, които са се използвали за укриване на данъци, но там няма реални санкции. И ние видяхме много лош знак от Съвета, когато съвсем скоро след скандала Pandora Papers, три страни, в това число Сейшелите, бяха извадени от този черен списък. Да не говорим за британските Вирджински острови, които никога не са влизали в този списък, а видяхме колко много компании има регистрирани там," каза евродепутатът в разговор с водещата Милена Милотинова. 

"Ние винаги поставяме въпроса на Съвета на ЕС, че трябва да определи критериите, да ги направи много по-разширени и такива офшорни дестинации да изпълняват законодателството за противодействието за пране на пари и да показват крайните собственици," казва евродепутатът.

Според изчисленията на данъчната обсерватория на ЕС само загубата на данъчни приходи от офшорните зони е в размер на 155 млрд. евро годишно в световен мащаб.

Целия разговор с Емил Радев вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
aaa
преди 1 месец