Емирът на Дубай - милиардерът, укривал данъци в офшорки на екзотични места

Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум попада сред имената в мащабното разследване Pandora Papers

08.10.2021 | 21:14 Редактор: Искра Ангелова
Емирът на Дубай - милиардерът, укривал данъци в офшорки на екзотични места

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум попада сред имената, изплували от мащабното разследване Pandora Papers, което разкрива финансовите тайни на политици, милиардери и на световния елит.

72-годишният шейх Мохамед е влиятелна фигура в Обединените арабски емирства. През 2006 г. той става владетел на Дубай, премиер и вицепрезидент на ОАЕ, след като брат му Мактум бин Рашид Ал Мактум умира.

Също така той е милиардер, който притежава дял от две инвестиционни компании - Dubai World и Dubai Holding. Твърди се, че той е собственик на множество луксозни имоти в цяла Европа, използвайки офшорни фирми.

Името на шейх Мохамед редовно се появява в пресата през последните две години заради предполагаеми отвличания, за които той отрича.

Според доклада на ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists – Международен консорциум на разследващите журналисти) шейх Мохамед тайно регистрира три компании на Британските Вирджински острови, както и на Бахамите. Тези компании са регистрирани от емирската компания Axiom Limited, която отчасти е собственост на Dubai Holding.

Компаниите, създадени през 2008 г., са Tandem Investco Limited и Tandem DirectorCo Limited в BVI, и Allied International Investments Limited на Бахамите, информира middleeasteye.net.

Axiom Limited, която е компанията-майка и се занимава с търговия на дребно и производството на мобилни устройства, използва другите две компании, за да разшири дейността си. Двете фирми на Британските Вирждински острови са затворени. Но тази на Бахамите все още не е ликвидирана.

Към момента шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум не е коментирал изтеклата информация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК