"Зеленият сертификат" замрази културния живот в Силистра

Ръководителите на театри, музеи и галерии не знаят как ще продължат работа

23.10.2021 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

Изискването за "зелен сертификат" затвори част от културните институции в Силистра. Ръководителите на театри, музеи и галерии не знаят как ще продължат работа, ако служителите им откажат да се ваксинират. Голяма част от тях вече са излезли в отпуска.

Залата на Кукления театър в Силистра ще остане празна поне до края на месеца. От трупата са свалили няколко представления и са притеснени как ще правят нови спектакли и ще ходят на турнета.

"80% от персонала не е ваксиниран и няма намерение да се ваксинира. Имаше възможност нашият екип да бъде тестван преди всяко представление, но се оказа, че хората с възможност да посещават нашите спектакли са много малко", сподели директорът на Кукления театър Златина Станева.

Подобно е положението и с другите културни институции в крайдунавския град. Природонаучният музей в резервата Сребърна също е затворен за неопределено време.

"Взели сме решение да затворим, защото сме длъжни да осигурим безопасност на гостите, които идват. Защото те са длъжни да дойдат със сертификат и съответно с тест, а ние няма как да искаме такъв, при положение, че самите ние не можем да представим такива тестове", коментира директорът на директор на Природонаучния музей в Сребърна Елена Илиева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК