fallback

Служители на търговски обекти чакат с часове да се тестват за Ковид-19

Здравните власти съобщиха, че сертификатът за преболедуване ще бъде удължен на една година

21.10.2021 | 13:40 Автор: Жаклина Иванова

За първи път от началото на пандемията и в разгара на четвъртата вълна - влезе в сила "зеленият сертификат". Здравните власти съобщиха, че сертификатът за преболедуване ще бъде удължен на една година още в рамките на днешния ден.

Дълги опашки от сутринта и пред един от големите столични молове. Работещите, които не са ваксинирани, се наредиха пред мобилния пункт за бързи антигенни тестове.

"Най-крутата мярка, която може да се вземе, е неплатен отпуск.  Никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил "зелен сертификат". Това, което виждам, е хаос и силно притеснение от страна на всички", заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

В същото време собственици и служители на заведения и молове готвят протести заради въвеждането на "зеления сертификат".

Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, иска гратисен период, за да реорганизира дейността си и настоява държавата да обезщети бизнеса.

"Очакваме много сериозен спад в трафика, респективно и в оборота. Искаме да знаем какво ще се случи с нашите служители и нашите фирми. Искаме компенсации за майките, които от днес остават вкъщи да си гледат децата, които учат онлайн. Искаме да продължи мярката "Запази ме", защото ще имам магазини, в които ще трябва да пуснем хората в неплатен отпуск", посочи  зам.-председател на БРА Аксиния Баева.

Според търговците "зелените сертификати" трябва да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша. Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback