МОСВ: С разтоварването на "Vera Su" ще се премахне рискът от замърсяване на водите

Констатирано е петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента

20.10.2021 | 17:05 Редактор: Жаклина Иванова
МОСВ: С разтоварването на

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври след сигнал от Граничната полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба "Vera Su".

Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води. Басейнова дирекция "Черноморски район" незабавно е уведомила ИА "Морска администрация" и Областния управител на Област Добрич. Издадени са предписания за предприемане на мерки.

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон. Констатирано е петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.

Снимка: МОСВ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК