"Vera Su" става собственост на България, няма замърсяване на морската вода

Собственикът на плавателния съд отказа да изпрати екип за спасяването му

19.10.2021 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Започна разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su". Държавата увери, че няма замърсяване на морската вода.

Капитанът и неговият помощник остават в ареста. Пред Апелативния съд във Варна Хайдар Ергюн заяви, че аварията с "Vera Su" е първа в 40-годишната му кариера на капитан. 

"Все още съм капитан на "Vera Su", защото един капитан не изоставя кораба си", подчерта той.

И докато Ергюн и помощникът му остават в ареста, собственикът на кораба отказа да изпрати екип за спасяването му, защото състоянието на плавателния съд било лошо. 

Така, след изтеклия срок корабът става собственост на държавата. И още преди да изтече, тя започна действия по неговото разтоварване. На този етап водолази и експерти изпомпват вода от машинното отделение, за да стигнат до товара. 

Процедурата по разтоварването на 3 хиляди тона азотен тор трябва да приключи до петък, тъй като след това се очаква влошаване на времето. 

Министерството на околната среда и водите възложи екооценка на района, която ще изясни има ли щети върху флората и фауната в "Яйлата", както и какви са те. 

Хората в района обаче остават разтревожени. Местен рибар споделя, че в последно време рибата изчезва и остават с празни ръце.

"Теченията са благоприятни и ако има замърсяване, ще влезе на юг, навътре в морето… Имаме мидени ферми, цели семейства се препитават", коментира кметът на село Българево Георги Янев.

Комуникацията с турския собственик на кораба все пак ще продължи, за да се изясни какво ще се прави с плавателния съд след завършване на операцията. До момента тя е струвала на държавата 400 хил. лв., но ако се установи замърсяване, то разходите ще бъдат далеч по-големи.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК