Теглим по 1000 сертификата в минута след новите национални мерки

Над 1 млн. европейски "зелени сертификата" са свалени през Националната здравно-информационна система

20.10.2021 | 14:53 Редактор: Елеонора Танева
Теглим по 1000 сертификата в минута след новите национални мерки

Над 1 млн. европейски "зелени сертификата" са изтеглени през Националната здравно-информационна система, съобщиха от "Информационно обслужване".

Само за вчерашния ден, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за Ковид-19. 65% от тях са заявени след 19:00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута. 

В действителност хората, които разполагат с документ в България са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата и да го съхраняват в мобилните си устройства.

През август 2021 г. "Информационно обслужване" АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип "портфейл" на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS. 

Разработената функционалност облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, а също и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК