Ковид-19 се развихри във Видин: Изписват, умират и настаняват следващите

Областта излезе на челна позиция по заразени с коронавирус

19.10.2021 | 19:02 Редактор: Здравко Черкезов

Видин излезе на челна позиция по заразени с Ковид-19 само два месеца след като областта беше давана за пример като регион, който е най-малко засегнат от пандемията. Само за последната седмица заболеваемостта прехвърли 900 души на 100 хиляди население.

Към този момент Ковид отделението в областната болница е препълнено, а персоналът е на предела на силите си.

Новите заразени изчакват на полеви условия, за да се освободи място. Такъв е случаят на жена, чийто съпруг почина, докато чака хоспитализация.

"Тези хора са в насипно състояние. Чакат да бъдат приети. Изписват, умират и настаняват следващите", каза медицинска сестра.

"Тревожното е това, че за да разкрием нови легла, трябва да ограничим пациентите с други заболявания. Аз това не бих го допуснала - заради Ковид да страдат останалите хора", заяви директорът на МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Ивета Найденова.

През миналата година лечебното заведение разкри индивидуално Ковид отделение в друга сграда в двора на болницата, но сега не функционира заради липса на персонал.

"Бившето инфекциозно отделение е готово да посреща пациенти, но ако има персонал. Съгласете се, че тези 80 човека, болни от Ковид-19, които са при нас в момента, са толкова, колкото една малка болница, и за тях се грижат определен брой персонал", посочи д-р Найденова.

Ако заболеваемостта се покачи още, лекарите се притесняват, че болницата няма да издържи на натиска. Междувременно здравните власти във Видин издадоха десетки актове на търговски обекти, където мерки срещу Ковид-19 няма

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК