Ще правят нова екооценка за проекта в Карадере

Граждани и екоорганизации пак се вдигат на протести заради застрояването на Черноморието

20.03.2014 | 18:00 Редактор: Ралица Пейчева
Ще правят нова екооценка за проекта в Карадере

Граждански и екологични организации, както и опозицията, се обявиха против строителството на комплекса Black Sea Gardens.

Вчера от Министерския съвет обявиха, че инвеститорът – Мадара Юръп, е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса, в който ще бъдат вложени над 100 млн. лева.

ГЕРБ обвиниха управляващите в „бетониране на Черноморието“. Бившият регионален министър Лиляна Павлова подчерта, че управляващите отново са разрешили строителството в зона А (100-метровата зона от брега) с промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Според нея поправките са мотивирани именно заради проекта за застрояване на местността Карадере.

„Апелирам към министъра на околната среда да спре този проект, да забрани строителството в тази зона и каузата за унищожение, подета от това правителството, да бъде спряна незабавно“, добави Павлова.

От икономическото министерство междувременно съобщиха, че на инвестицията все още не е даден реален старт. „Проектът все още е в идейна фаза и предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство“, посочва се в становище на ведомството.

От министерството уверяват, че държавата няма финансов ангажимент към инвеститора, а единствено ще му се осигури административно обслужване в съкратени срокове.

Инвестиционният проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт се намира на етап, на който одобрение са получили само предстоящо издаване на Сертификат за инвестиционен проект и Проект на Меморандум за разбирателство между държавата и инвеститора, уточняват от министерството.

От „Мадара Юръп“ пък разпространиха съобщение до медиите, в което също уверяват, че ще разчитат само на административната подкрепа на държавата.

„Предстои да бъде направена изцяло нова оценка за въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС). Проектът предвижда застрояване много под определените допустими норми съгласно действащите закони за опазване на околната среда в България. При реализацията на проекта ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000“, посочват от компанията.

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея ще останат непокътнати, уверяват още от инвеститора в комплекса. Реализацията му ще започне само след приключване на пълната екооценка, допълват от „Мадара Юръп“.

Проектът ще бъде официално представен пред медиите в началото на април, посочва се още в становището на компанията, която допълва, че няма да строи върху дюни и държавни територии, както и в заменените гори, за които тече разследване и на Европейската комисия.

От компанията поясняват, че проектът Black Sea Gardens предвижда изграждането на екоселища в землището на с. Самотино в близост до местността Карадере. Селищата ще са с нулеви емисии на въглероден диоксид. „Тази основна идея зад проекта е първата по рода си за България и цели привличането на нов тип туристи – по-платежоспособни и с интерес към местната култура“, посочва се в становището.

Проектът ще създаде над 2000 нови работни места в периода на реализиране на инвестицията и над 500 постоянни за период от 7 години, допълват от инвеститора.

Проектирането е претърпяло промени от 2007 г. насам, тъй като инвеститорът е преосмислил концепцията си заради „високата обществена чувствителност към опазването на природата и защитените зони в местността“, допълват още от компанията.

Действително при обявяването на проекта преди няколко години беше обявено, че инвестицията ще е в размер на около 1 млрд. евро.

От общината в Бяла пък съобщиха, че още не е входиран проектът за курортния комплекс. "Процедурата изисква първо да се направи оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта. Едва след като има такава, може да се иска промяна в Териториално устройствен план на община Бяла и Подробен устройствен план на „Бяла-север“. Строително разрешение се издава, след като всички тези стъпки са преминали успешно, включително и след обществено обсъждане", посочват от общината.

"Реализацията на проект с подобен мащаб би се отразил положително на икономическото състояние на общината и региона, тъй като ще осигури заетост и допълнителни работни места. Това обаче трябва да стане при спазване на всички законови, нормативни и екологични изисквания", допълва се в становището.

„Еколозите започнаха да стопират всичко в България и да не позволяват изграждането на нови обекти в летните и зимни курорти. Същият е сега случаят с проекта за Карадере. Трябва да се постигне баланс за природата, за хората и за инвеститорите“, коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин в съобщение, разпространено до медиите.

„В момента няма чужди инвестиции в България. Не може постоянно да гоним такива, които искат да идват в страната. Единствените сектори, които могат да извадят икономиката от кризата, са туризма и земеделието“, допълва Рагин.

От партия „Зелените“ заявиха, че ще обжалват решението на правителството, предаде БТА. „Случаят е изключително скандален, отново става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси", коментира съпредседателят на партията Борислав Сандов. "Недоумяваме как може хората, които заявиха, че ще правят Национален парк "Българско Черноморие", да предприемат подобни действия", допълва той.

От „Зелените“ подчертават, че проектът няма оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 и екологична оценка. От партията, заедно с Коалицията "За да остане природа в България", Българската туристическа камара и Българската асоциация за алтернативен туризъм, призовават парламентът да приеме предложението им, с което се въвежда забрана за ново строителство в зоните от НАТУРА 2000 за местообитанията, което включва и Карадере.

Предложението е внесено за разглеждане от парламентарната комисия по регионална политика. Предвижда се то да бъде обсъдено на днешното заседание на комисията, съобщават от Коалицията „За да остане природа в България“.

Тази вечер ще се проведе и протест в защита на Карадере.