Спрете спекулациите за Лясковец, призова Цацаров

"Чакахме проблемът да стане, за да го политизираме"

20.03.2014 | 17:47 Редактор: Ралица Пейчева
Спрете спекулациите за Лясковец, призова Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров призова да спрат политическите и експертни спекулации по случая "Лясковец".
Не прави чест на експерти, работили в МВР, да обясняват за неподготвеност и трагедия, тъй като те самите са били в тази система, каза той  пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

„Когато всичко това се случи, някак си много бързо забравихме, че на първо място това е една трагедия - за семейството на загиналия, в един общ мащаб за едно министерство. Много бързо се забрави от една страна трагедията на семейството, много бързо се забрави от друга страна проблемът, защото такъв съществува, по отношение на техническото обезпечаване на Специалния отряд за борба с тероризма - нищо, че на екрана гледаме каски и щитове. И вместо това отидохме на вариантите, в които всички дават коментари“, заяви обвинител номер едно.

Той е категоричен, че няма да дава оценка, защото не иска да се присъединява към хора на едните или на другите. „За мен хорът на едните има политическа тоналност, която използва тази трагедия и недостатъците в МВР за елементарни политически цели. Сякаш чакахме проблемът да стане, за да го политизираме. Втората страна са един куп експерти, всеки от които има реален принос за сегашното състояние на МВР и системата на сигурност.  Обясняването за неподготвеност, за трагедия и тотална парализа на системата на МВР не им прави чест. Те самите са работили в тази система и ако тя е в такова състояние и продуцира такава операция, сигурно и те имат някакъв принос", обясни Цацаров.

Относно разследването на прокуратурата той обясни, че освен действията на служителите на МВР от Велико Търново и Горна Оряховица прокуратурата проверява и начина, по който е била планирана и реализирана операцията по задържането на Петко Петков.

Преди два дни от прокуратурата завиха, че започват проверка на всички разрешителни на оръжия. Освен това Прокуратурата е започнала и проверка за неизпълнение на служебни задължения срещу служителите от полицията във Велико Търново и Горна Оряховица за бездействия и закононарушения заради трагедията в Лясковец.

Цацаров обясни, че елемент от предмета на доказването е образуваното досъдебно производство в Окръжна прокуратура Велико Търново.

„Естествено е, че изследването на абсолютно всички обстоятелства, свързани с разследването там, или изясняването на всички тези обстоятелства при всички случаи минава през изясняването на цялостната организация на тази организация, както и през изясняването на всичко, което се е случило. Така или иначе, това ще бъде също предмет на разследване от страна на прокуратурата. Ако се установи, че има данни за престъпление, няма проблем материалите да бъдат отделени и да се пристъпи и към разследване с друг предмет. Това ще решат колегите от Велико Търново", каза още Сотир Цацаров.

Банкерът Цветан Василев е искал от прокуратурата да му изпрати препис от сигнала, който "Протестна мрежа" изпрати срещу него, каза Сотир Цацаров. Той добави, че на Василев е било отказано, а подобна информация не може да се изисква от някой, който си мисли, че прокуратурата е длъжна да му я дава.

По отношение на проверката срещу Николай Бареков, Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски Цацаров заяви, че са изпратени постановления за възлагане на проверки до всички компетентни институции - ДАНС, НАП, "Национална полиция" и направление "Банков надзор" на БНБ.

За разследването на "костинбродските бюлетини" главният прокурор посочи, че до седмица обвинителният акт ще бъде внесен отново в съда.