Донев: 300 хил. лица и семейства ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон

Усилията ще бъдат насочени към намиране на механизми за обхващане на повече уязвими потребители

18.10.2021 | 17:05 Редактор: Теодора Патронова
Донев: 300 хил. лица и семейства ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон

По думите на социалния министър Гълъб Донев високите цени на електроенергията освен сериозни проблеми за малкия и семейния бизнес, вече твърде тежко засяга най-уязвимите социални групи в нашата страна. 

"За този отоплителен сезон съответно това, което успяхме да направим и предложихме с актуализацията на бюджета на Р България за 2021 г. е 181 млн. лв., като това означава и ръст с близо 43 % за целия период от 2018 до 2022 г. За предстоящия отоплителен сезон сме разчели обхват на над 300 хил. лица и семейства, като помощта съответно е съобразена с нарастването на цените на електроенергията, което беше през летния сезон от 1 юли на 523.55 лв.", заяви министърът.

"Помощта се изплаща предсрочно на всички еднократно за целия отоплителен сезон, което оказва съществена подкрепа и помощ за лицата и семействата, за да могат да закупят твърдо гориво или да платят за електроенергия, газ и т.н. в зависимост от вида на горивото, с което се отопляват през зимния сезон. Тук искам само да отбележа, че от тези над 300 хил. лица и семейства, които ще бъдат подпомогнати през този отоплителен сезон, около 10 % са тези, които са заявили, че желаят да бъдат подпомогнати със заплащане на суми за електроенергия през есенно-зимния сезон", обърна внимание той.

"Твърдо гориво са 90 % от групите, лицата и семействата, които са заявили желание за подпомагане през този есенно-зимен сезон. Това ще рече, че политиката на МТСП и съобразявайки анализите на най-уязвимите групи от населението през този сезон, е правилна. Като оценяваме важността на социалните помощи в този момент, усилията ни ще бъдат насочени към намиране на още източници, възможности и механизми, за обхващане на допълнителен брой уязвими потребители", каза Донев, съобщава "Фокус.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
няма да са българи
преди 1 месец