Президентът назначи членовете на ЦИК по сметките на ГЕРБ

ГЕРБ ще има шестима, БСП - 5, по 1 от ДПС и "Атака"

20.03.2014 | 17:41 Редактор: Ралица Пейчева
Президентът назначи членовете на ЦИК по сметките на ГЕРБ

Президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия. Държавният глава е спазил принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи шестима, номинирани от ГЕРБ, петима, номинирани от Коалиция за България, по един член, номиниран от „Атака“ и ДПС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция.

За същото разпределение настояваха от ГЕРБ. Основният спор между БСП и ГЕРБ е за едно място в ЦИК – от левицата настояват местата за двете партии да са по 5. ГЕРБ обаче настояват да получат 6 места, а БСП – 5.

Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът, смята обаче държавният глава.

Както Dnes.bg писа, днес в парламента депутатите обсъждат проекторешението на Народното събрание, с което се предлага на президента Росен Плевнелиев как да разпредели местата за партиите в ЦИК. Обсъждането е съпътствано с бурни спорове, а междувременно президентът съобщи, че вече е издал указа за членовете на Комисията.

Вчера президентът отправи призив към парламентарно представените партии да се обединят около консенсусно решение и да предложат кандидат за спорното място, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа. Това би гарантирало конституиране на ЦИК, която да се ползва с високо обществено доверие, смята държавният глава.

Той е убеден, че сред номинираните от неправителствените организации има повече от една личност, която с експертизата си и с публичното си поведение може да получи подкрепата на всички парламентарно представени партии. Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание, посочи Плевнелиев.

От прессекретариата на президента днес напомнят, че ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член.

"Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание."

В съобщението се казва още, че принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди – районни, общински, секционни избирателни комисии.