Половината българи - без мнение за кризата в Украйна

Близо 30 на сто смятат, че Украйна трябва да се сближи с Русия

20.03.2014 | 17:10 Редактор: Ралица Пейчева
Половината българи - без мнение за кризата в Украйна

Почти половината българи нямат ясна позиция за кризата в Украйна, сочи проучване на "Галъп интернешънъл", представено днес от социолога Първан Симеонов и политолога Димитър Ганев.

1007 души са участвали в изследването, което е било проведено в периода от 7 до 13 март.

На въпрос към анкетираните на коя от двете страни в конфликта в Украйна симпатизират - на тези, които искат страната да се присъедини към ЕС, или на тези, които искат по-сериозно сближаване с Русия, 43 на сто отгварят с "не знам".

Респондентите, които са на мнение, че Украйна трябва да се сближи с Русия, са 27%. Само с 3 на сто повече са интервюираните, които мислят, че страната трябва да се присъедини към ЕС - 30 на сто.

Политологът Димитър Ганев подчерта все пак, че изследването е направено в периода, преди да се проведе референдумът в Крим и присъединяването на полуострова към Русия.

60% от българите смятат обаче, че случващото се в Украйна ще се отрази отрицателно за страната. 12 на сто са по-оптимистично настроени и смятат, че събитията от началото на март ще се отразят на Украйна "по-скоро положително". 31% отговарят с "не знам".

Социолозите поясняват, че на този етап е трудно да се правят категорични прогнози, защото събитията в Украйна са динамични и непредвидими.