Археолози край Търговище разкриха много от тайните на Северния Перперикон

Древният античен град Мисионис наистина е бил важен център

17.10.2021 | 13:55 Редактор: Здравко Черкезов

Мащабни археологически проучвания на древния античен град Мисионис край Търговище от тази година разкриха много от тайните на наричания Северен Перперикон. С бюджет от около 300 000 лв. учените разкриха голяма част от града и реставрираха много от находките. 

Сребърен пръстен с малка капсула и отвори е една от най-интересните находки от тазгодишните разкопки на античния град Мисионис. Според учените е възможно находката да е от така наречените пръстени убийци, които са съхранявали смъртоносна отрова готова за използване. 

"Той е близнак буквално на един пръстен, който през 2013 г. беше открит в столицата на Добружанското деспотство – Калиакра. Бони Петрунова, разкопвачът на този обект, беше категорична, че става въпрос за пръстен убиец. Така го нарече, защото касетата е куха, отстрани има дупчица, от която се е изливала отровата за врага", посочи археологът проф. Николай Овчаров.

Над 600 са общо находките от тазгодишните разкопки на Мисионис, сред тях са много монети, стъклени чаши, бижута и уникална запазена материя с вплетена в нея златна нишка. Всичко това, заедно и с разкритите нови сгради, затвърждават тезата на археолозите, че Мисионис е бил важен център. 

"Градът е пълномерно, предварително, архитектурно замислен, с улична система – тоест тази година успяхме да проучим част от четири много големи улици, а това ни позволи да открием тези над 600 находки", обясни ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

Предстои находките от Мисионис да бъдат реставрирани, след което подредени в тематична изложба.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК