България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откриха уникален огромен комплекс от мавзолеи край Перперикон

"Той е от Римската епоха", посочи проф. Николай Овчаров

27.09.2021 | 08:11 Редактор: Искра Ангелова

Само преди дни археолози откриха уникална находка край Варна. Това е оригиналният държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман от 14 век. То беше наречено "Археологическо откритие на годината".

"Предстои финалът на разкопките на Перперикон - 3-месечни усилия. Това е едно от важните открития тази година. То има тази стойност, защото ни показва герба на България от края на 14 век", каза проф. Николай Овчаров за "България сутрин".

В ефира на Bulgaria ON AIR беше показана картинка, която е с изображение от края на 14 век от арабски пътешественик. А проф. Овчаров анонсира, че предстои да покажат уникален огромен комплекс от мавзолеи край главния път, влизащ от Перперикон, който е от Римската епоха.

"Особено важно е това на арабския пътешественик, който е бил в Търново, и казва, че този герб ще стои върху щитовете на царските войни. Имаме един и същи герб, който се появява и в Англия, и в България. Това не е чудно", допълни проф. Овчаров.

Експертът сподели, че трите лъва се виждат и върху герба на Дания.

"Различните фигури се оформят през това време - 13-14 век в Западна Европа. Най-важното е, че намират прием в България. Лъвът е най-често срещана фигура в гербовете на цяла Европа. Не е чудно, че има такова дублиране на нещата. Но когато видим историческите обстоятелства - в края на 14 век няма данни за идването на кръстоносци от Англия. Така че е логично това да бъдат части от муниция на войни Цар Иван Шишман", добави археологът.

Той припомни, че именно там през 1388 г. се провеждат основните битки срещу османските нашественици.

"Има една уникална находка, която днес излиза по медиите - сребърен пръстен, който наподобява пръстен-убиец, пак от 14 век", подчерта още проф. Николай Овчаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК