Болниците и училищата бият тревога: Изнемогваме заради високите сметки за ток

По-високите цени означават значително повече разходи за лечебните заведения

14.10.2021 | 18:52 Редактор: Жаклина Иванова

Болници и училища вече изнемогват заради високите сметки за ток и газ. Хирургическият блок на областната болница в Шумен се отоплява на природен газ, а терапевтичният – на ток. По-високите им цени означават и повече разходи за лечебното заведение, което заедно с разходите за консумативи товари значително бюджета.

"В момента цената на тока, която заплащаме, е 2 пъти по-висока от тази, която заплащахме до преди няколко месеца. Тогава беше 104 лв. на мегават час. Сега е около 300 лв. Чувам, че и газта се увеличава. Досега не ползвахме газ, но от 2 дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ. В същото време се качват и цените на консумативите и на храната на болните", посочи директорът на МБАЛ "Шумен" д-р Димитър Костов.

Основно училище "Никола Обретенов" в Русе е изцяло газифицирано. Въпреки че е санирано и цялата топлоинсталация е сменена, сметките за отопление за последния месец са много високи.

"Почти 5000 лв. на месец в отоплителния сезон струва отоплението на газ. Трудно бихме се справили с увеличението на газта, още повече, че самият монополист изисква авансово плащане. Искат и да преценим какъв ще ни бъде разходът за целия отоплителен сезон", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

Няма вариант да се отоплява само част от сградата.
 

"И една десета да са тук, пак трябва да се отоплява цялата сграда. Няма как иначе. Не можем да отопляваме само част от сградата, включително и закритата част трябва да се отоплява, за да се поддържа температурата в системата", добави той.  

Освен от високите сметки, ръководството на училището е притеснено да не се повтори сценарият от миналата година, когато заради онлайн обучението се е наложило от училището да плащат неустойки, тъй като не са изразходвали количеството газ, което са заявили.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК